Amennyiben friss húsforrásod van, akkor adhatsz marhahúst és néhány belső részt nyersen; a tüdő, vese, máj vagy akár másfajta hús mindenképpen megfőzendő. A disznóhúst semmiféleképpen sem szabad nyersen adni a kutyának. A veszély, hogy a kutyád megkapja az Aujeszky-betegséget , amelyet csak disznóhús terjeszt, és amely nagyon nagy szenvedéssel jár, súlyos. A mélyhűtés nem pusztítja el a vírust, teljes biztonságot kizárólag a 100 fok feletti forralás nyújthat. További veszélyt jelent a táplálásnál a nem kifogástalan eredetű nyers hústól kapható szalmonella is. Ez a baktérium okozta infekciós megbetegedés az utóbbi években, egyre gyakrabban fordul elő, annak ellenére, hogy a higiénés és húsegészségügyi vizsgálatoknál egyre szigorúbb az eljárás. Ezek ellen is csak úgy védekezhetünk, hogyha megfőzzük a húst. EZ a betegség főleg a fiatal kutyáknak árt, és azok közé tartozik, amelyet az ember is elkaphat ebünktől, így a saját érdekünk is, hogy elővigyázatosak legyünk. Szóval, csak akkor adjunk nyers húst kutyánknak, ha a forrás megbízható, kipróbált, különben meg kell főzni. Erre a legalkalmasabb a kukta. Főtt, sült hal időnként jó húskiegészítő, a kereskedelemben is kapható szárított halat is szívesen megeszi a kutya.
|